
Ik moest steeds de dierenarts bellen voor een nieuwe kuur antibiotica (de dierenarts stelde dat niet zelf voor). We kregen elke keer een kuur van maar 10 dagen mee, maar uiteindelijk belde ik of we zes weken door mochten gaan. Dat mocht gelukkig.
Op het internet las ik namelijk een verhaal van een andere Maine Coon die nog maar 2 kilo woog toen ze bij de dierenarts kwam, ontzettend hoge nierwaarden had, en ook een nierbekkenontsteking. Na zes weken antibiotica was de kat ontzettend goed genezen. Ik zag dit al helemaal voor me met Linus. Linus zou ook genezen, en daar zouden wij wel even voor zorgen.
We stonden al sinds het begin 's nachts op om Linus een voedingsspuit te geven. Nu hij brokjes had, at hij die ook soms 's nachts. Ook gaven we hem om 3 uur vaak drinken. We hadden een heel schema gemaakt, waarbij hij om:
7 uur fortekor
8 uur eten en drinken (eten was 1 of 2 spuiten)
8 uur Vitamine B
10 uur eten en drinken
11 uur antibiotica
13 uur eten en drinken
13 uur Lactulose
15 uur eten en drinken
18 uur eten en drinken
20 uut eten en drinken
22 uur eten en drinken
23 uur antibiotica
voor het slapen nog 1 spuit
's nachts brokjes en drinken
Linus at zo een blikje per dag, en wat brokjes.
Vitamine B
Linus kreeg in het begin ook Vitamine B. Dit helpt het herstel bij een nierbekkenontsteking, en is sowieso goed voor katten. Op Whiskas.nl staat dit over Vitamine B:
De diverse vitaminen B zijn belangrijk voor veel lichaamsfuncties van de kat, met name: vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine) en vitamine B12 (cobalamine). Deze vitaminen worden niet door het lichaam opgeslagen en moeten daarom regelmatig aan het voedsel worden toegevoegd. Vitamine B1 is extra belangrijk, omdat dit onmisbaar is voor de stofwisseling van gluciden (die in voedsel zitten). Als je kleine metgezel een tekort aan deze vitamine heeft, kan dit leiden tot apathie en een verlies van de eetlust, met als gevolg neurologische en hartproblemen.

Lactulose
We gaven Linus ook Lactulose (1,5 milligram per dag, met een kleine spuit in de mond), zodat zijn ontlasting weer normaal zou worden. Linus poepte in het begin maar 1 keer in de 4 a 5 dagen. Normaal poepen katten 1 keer per dag, soms om de dag. De Lactulose kan je gewoon bij de Etos of Kruidvat kopen, maar zorg er wel voor dat je de goede koopt, zonder smaakje oid. Het is ook bij de dierenarts te koop, maar die raden vaak aan om het in een gewone winkel te kopen.
Lactulose heeft geen werking in het lichaam. Het komt in de darmen terecht, en zorgt ervoor dat de poep zacht wordt of blijft. Nierkatten vechten altijd tegen uitdroging, en de ontlasting droogt ook vaak uit. Soms zorgt dit voor verstopping, en moet je uiteindelijk met een klysma aan de slag. Wij hebben dat gelukkig niet hoeven doen, omdat de lactulose goed werkt. Wij gaven het elke dag, tot het eind van zijn leven.